Zijn dode vogels mooi? Fotograaf André van Soest uit Hilversum vindt van wel. Dode vogels die het slachtoffer werden van obstakels die te maken hebben met de mens, staan centraal in zijn foto-expositie Raamslachtoffers. Te zien van 10 december tot 21 januari bij Stad & Natuur op stadslandgoed De Kemphaan in Almere.
Jaarlijks komen miljarden vogels om het leven doordat zij tegen gebouwen, auto’s of vliegtuigen vliegen. Drie jaar geleden was André van Soest getuige van de fatale botsing van een kleine zangvogel tegen de ruit van zijn keukendeur. Direct vatte hij het idee op om het nog gave en mooie diertje te portretteren en voor ´eeuwig’ vast te leggen. Op die manier gefotografeerd was het een eerbetoon aan de schoonheid van de vogel, maar ook kon hij zo aandacht vragen voor een groot probleem veroorzaakt door de mens.
In de loop van de tijd fotografeerde André nog meer vogels die zich dood gevlogen hadden tegen zijn woning. De collectie groeide snel doordat mensen uit zijn omgeving nieuwe slachtoffers bij hem aanboden. Meer dan twintig verschillende soorten Raamslachtoffers zijn nu voor het eerst in deze foto-expositie bijeengebracht.
Waarom zou je gaan kijken naar dode vogels? André van Soest: “De geportretteerde vogels roepen emoties en vragen op bij de toeschouwer. En je kan de vogel, die anders in een oogwenk aan onze waarneming voorbijtrekt, op de foto nauwkeurig en tot in detail bestuderen. Maar niet zonder je bewust of onbewust af te vragen waarom en hoe het dier het leven liet”.
Zo is het allerkleinste vogeltje dat in Nederland voorkomt, het goudhaantje te bekijken. En ook het roodborstje, de ijsvogel en de zwartkop zien er nog aandoenlijk mooi uit. Maar ook dramatische vondsten kregen een plaats in de expositie. Dat zijn de vogels die gehavend raakten, bijvoorbeeld doordat zij in botsing kwamen met een autoruit.
Zijn bekendste vogel is de traumameeuw, zo genoemd omdat deze kokmeeuw in volle vaart tegen een traumahelicopter aanvloog. Nadat André de traumameeuw gefotografeerd had werd deze geprepareerd en in de collectie van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam opgenomen in de verzameling ‘Dode dieren met een verhaal’.
Advies nodig? Leuk idee bedenken en ontwikkelen? Een project visualiseren? Je verhaal vertellen? Laten we eerst eens een kop koffie drinken.